مقایسه جاوا با زبانهای برنامهنویسی دیگر؛ جاوا در برابر پایتون و جاوااسکریپت
اگر برنامهنویس هستید یا به مطالعه درباره علوم کامپیوتر علاقه دارید، بعید است اسم پایتون، جاوا یا جاوا اسکریپت به گوشتان نخورده باشد. این زبانها هر سه از پرکاربردترین زبانهای برنامهنویسی محسوب میشوند که در علوم مختلفی مانند توسعه هوش مصنوعی، داروسازی، زیستشناسی، نجوم و… به طور گستردهای مورد استفاده قرار میگیرند. به طور قطع اگر نمونه برنامه نویسی پایتون و جاوا را دیده باشید، متوجه تفاوت این دو خواهید شد. تفاوت این زبانها چیست؟
برای شروع برنامهنویسی کدام بهتر است، جاوا اسکریپت، جاوا یا پایتون؟ با ما همراه باشید تا به این پرسشها پاسخ دهیم.
جاوا؛ محبوبترین زبان برنامهنویسی
جیمز گاسلینگ با طراحی و معرفی جاوا در سال 1995، تحولی عظیم در دنیای علوم کامپیوتر ایجاد کرد. جاوا یک زبان شیگرا و چندمنظوره است که شباهتهای زیادی به C و C++ دارد؛ با این تفاوت که استفاده از آن آسانتر بوده و همچنین میتوان قدرتمندترین برنامهها را با کمک جاوا تولید کرد.
بسیاری از برنامهنویسان همواره این سوال را مطرح میکنند که زبان برنامهنویسی مناسب کدام است؟ جاوا یا پایتون؟ برای جواب بهتر است در ابتدا به ویژگیهای مهم جاوا بپردازیم.
استفاده از جاوا خیلی دشوار نیست
بعد از زبان جاوا، پایتون و جاوا اسکریپت معرفی شدهاند که استفاده از آنها راحت بود. به همین دلیل، سازندگان جاوا این زبان را تکامل بخشیدهاند تا با وجود JShell استفاده از آن حتی از پایتون نیز سادهتر باشد.
همچنین، پشتیبانی از برنامههای مستقل سبب میشود برنامهنویسان از جاوا بیشتر برای ساخت برنامههای دسکتاپ نسبت به C یا C++ استفاده کنند. آموزش جاوا به افراد مبتدی میتواند تا حدی چالشبرانگیز باشد، اما مدرسان مکتب شریف یادگیری مبانی جاوا را برای علاقهمندان بسیار ساده کردهاند.
جاوا معماری خنثی دارد
زبان برنامه نویسی جاوا ماهیت چند پلتفرمی دارد و با معماری خنثی طراحی شده است تا هر چیزی که با زبانهای دیگر نوشته شدهاند، به صورت کراسفرم تبدیل شوند. از ابتدای توسعه جاوا یکی از مهمترین شعارهای سازندگان آن، «یکبار بنویس و همهجا اجرا کن» بود.
جاوا امن است
امنیت در جاوا امروزه همانند قبل قابل تحسین است و توانسته این ویژگی را به دلایل متعددی به دست آورد. برای مثال، جاوا زمان کامپایل کد منبع و زمان اجرای پویای بایت کد را بررسی میکند، استفاده از اشارهگر و محاسبات آن را حذف کرده، فضای نام برای کدهای بارگذاری شده خارجی را ایزوله میکند و در نهایت، اجرا در آن در یک سندباکس محدود انجام میشود.
جاوا شیگرا است
هیچ زبان دیگری OOA&D را بهتر از جاوا انجام نمیدهد و معرفی عبارات لامبدا، استریمها و رابطهای پیشفرض جاوا به آن اجازه داده است تا بتواند همزمان از مدل برنامهنویسی تابعی و مدل شیگرا پشتیبانی کند.
جاوا چندرشتهای است
وقتی این زبان در سال 1995 به صورت چندرشتهای ساخته شد، آینده زبان برنامه نویسی جاوا را تضمین کرد. امروزه یکی از دلایل مهم تمایز جاوا و جاوا اسکریپت یا پایتون، ماهیت چندرشتهای و APIهای همزمان آن است. مزایای جاوا سبب شدهاند تا یادگیری جاوا از صفر برای علاقهمندان به برنامهنویسی بسیار جذاب باشد.
مطلب مرتبط: همه چیز درباره زبان برنامه نویسی جاوا
معایب جاوا چیست؟
با اینکه جاوا بسیار محبوب است و ویژگیهای مثبت زیادی دارد، معایبی نیز در این زبان برنامه نویسی به چشم میخورند که همین موضوع باعث شده تا زبانهای دیگری همچون پایتون و جاوا اسکریپت توسط برخی از برنامهنویسان بیشتر مورد توجه قرار بگیرند. از جمله معایب جاوا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرعت اجرا و عملکرد پایینتری نسبت به برخی از زبانها دارد.
- دارای پرگویی سینتکس است.
- از حافظه زیاد استفاده میکند.
- دسترسی آن در سطح پایینی قرار دارد.
- دارای ارثبری چندگانه نیست.
- با کدهای قدیمی سازگاری دارد.
پایتون؛ زبان کدخوانی آسان
آیا میدانید تفاوت جاوا و پایتون چیست؟ زبان برنامه نویسی پایتون شیگرا، سطح بالا، تفسیری و از نوع دینامیک است که در اواخر دهه 80 میلادی توسط خیدو فان روسوم توسعه داده شد. یکی از مزایای زبانهای تفسیری مانند پایتون این است که از سیستم عامل مستقل هستند، به این معنا که تا زمانی که بایت کد پایتون و ماشین مجازی از یک نسخه باشند، این کد میتواند در هر پلتفرمی از جمله ویندوز یا مک اواس اجرا شود.
ساختارهای دادهای سطح بالای آن همراه با دینامیک بودن، پایتون را برای توسعه سریع برنامهها و همچنین جهت استفاده به عنوان زبان برنامهنویسی برای اتصال اجزای موجود به یکدیگر بسیار جذاب میکنند. سینتکس ساده و یادگیری آسان پایتون بر خوانایی تاکید دارد.
همچنین، پایتون از ماژولها پشتیبانی میکند و در نتیجه، استفاده مجدد از کد را در این زبان به وفور مشاهده میکنیم. کتابخانههای پایتون نیز بدون هزینه برای همه پلتفرمهای اصلی در دسترس هستند. در جواب به این سوال که بین جاوا یا پایتون کدام بهتر است، باید بیان کرد که این دو زبان تفاوتهای اساسی با یکدیگر دارند.
پایتون به طور کلی یک زبان تفسیری (interpreted) است و نه کامپایلی. البته که کامپایل نیز یکی از مراحل فرآیند کدنویسی در پایتون به حساب میآید. کد پایتون که در فایل py. نوشته میشود، در ابتدا به صورت بایت کد (bytecode) کامپایل میشود و سپس در فرمت pyc. یا pyo. ذخیره خواهد شد.
فرق پایتون با C++ این است که در واقع، کد پایتون به جای اینکه مانند ++C به کد ماشین ترجمه شود، به بایت کد ترجمه خواهد شد (بایت کد مجموعهای از دستورالعملهای سطح پایین است که میتواند توسط یک مفسر اجرا شود). در بیشتر کامپیوترها، مفسر پایتون در مسیر usr/local/bin/python3.11/ نصب میشود. بایت کد به جای اینکه دستورالعملها را روی پردازنده اجرا کند، آنها را روی ماشین مجازی اجرا خواهد کرد.
فرمول های برنامه نویسی پایتون بسیار متنوع هستند و میتوان از آنها برای توسعه اپلیکیشن تا سطوح پیشرفته استفاده کرد. از دیگر امکانات پایتون، محیط توسعه علمی آن است که اسپایدر نام دارد و به راحتی و با مشاهده ویدئوهای آموزش اسپایدر پایتون میتوانید به امکاناتی جامع برای کدنویسی دست یابید.
جاوا اسکریپت؛ زبان همه فن حریف
برندن ایچ در سال 1995 جاوا اسکریپت را متولد کرد. زبانی که هم برنامه نویسان و هم طراحان میتوانستند به راحتی از آن استفاده کنند. شاید برایتان سوال باشد که جاوا بهتر است یا جاوا اسکریپت؟ تفاوت جاوا و جاوا اسکریپت در این است که جاوا اسکریپت یک زبان دینامیک، تفسیری، سطح بالا و شیگرا شناخته میشود و نقاط مثبت زیادی دارد.
- عدم نیاز به کامپایلر برای پردازش و اجرا
- راحتی یادگیری این زبان
- اجرا به صورت کراس پلتفرم روی مرورگرها یا پلتفرمهای مختلف
- سبک بودن و سریع بودن نسبت به زبانهای برنامهنویسی دیگر
- در اختیار قرار دادن فریم ورکها، کتابخانهها و به صورت کلی ابزارهای بسیار زیاد
- پردازش شدن در مرورگر کاربران؛ زیرا زبان بومی مرورگر وب است.
- امکان ایجاد صفحات وب تعاملی و پویا برای برنامهنویسان
- عکسالعمل در جواب عمل کاربران
با این وجود نباید از نقاط ضعف جاوا اسکریپت غافل شد. برای مثال، این زبان از دشواری در تشخیص دلیل خطا دادن و مشکل در دیباگ کردن برخوردار است، محدودیتهایی را جهت حفظ امنیت ایجاد میکند که نتیجه آن محدودیت در اجرای اسکریپتها است، روی مرورگرهای قدیمی اجرا نمیشود، نسبت به عوامل مخرب نفوذپذیر است و میتواند برای اجرای کدهای مخرب در کامپیوتر کاربران استفاده شود.
در نهایت، با رندر شدن متفاوت روی ابزارهای مختلف، جاوا اسکریپت میتواند تناقض و نداشتن یکپارچگی را ایجاد کند. با این وجود، مزایای جاوا اسکریپت بسیار زیاد هستند و همین موضوع سبب شده تا آموزش جاوا اسکریپت نیز همانند پایتون و جاوا، توسط اساتید مکتب شریف به علاقهمندان ارائه شود.
مطلب مرتبط: پیش نیاز برنامه نویسی جاوا
مقایسه جاوا با پایتون و جاوا اسکریپت
شاید برایتان این سوال مطرح شده باشد که برای برنامهنویسی کدام یک بهتر است، جاوا، پایتون یا جاوا اسکریپت. هر سه زبان پایتون، جاوا و جاوا اسکریپت از بهترین زبانهای برنامهنویسی هستند که مزایای مخصوص به خود را دارند. در جدول زیر مهمترین تفاوتهای این سه زبان را برای شما لیست کردهایم.
یادگیری پایتون، جاوا و جاوا اسکریپت با مکتب شریف
با پیشرفت کامپیوتر و هوش مصنوعی هماکنون برنامهنویسی به یکی از برترین مشاغل در سراسر دنیا تبدیل شده است. در همین راستا ما در مکتب شریف با برگزاری حرفهایترین دورههای آموزش برنامهنویسی بدون نیاز به پرداخت هزینه در ابتدای کار، توانستهایم باعث ایجاد شغل برای بیش از 1000 نفر از علاقهمندان شویم.
اگر به یادگیری جاوا اسکریپت، جاوا یا پایتون علاقهمند هستید، همین امروز در بوتکمپهای مجموعه ما ثبت نام کنید تا بتوانید موفق به دریافت بهترین آموزشها از متخصص جاوا، پایتون و… شوید.
سخن پایانی
با توجه به اینکه برنامهنویسی یکی از مهمترین شغلها در عصر ارتباطات و رباتها است، زبانهای برنامه نویسی و حتی زبانهایی مانند html به طور دائم مورد مقایسه قرار میگیرند تا بهترین آنها در هر زمینه مشخص شود. پایتون، جاوا و جاوا اسکریپت از محبوبترین زبانهای برنامهنویسی هستند که هر کدام با داشتن ویژگیهای منحصر به فرد خود، توانستهاند جای خود را در پیشرفت فناوری باز کنند. اگر دوست دارید به زبانهای برنامهنویسی (مانند جاوا یا پایتون) مسلط باشید و از این راه به درآمد برسید، در بوتکمپهای ما شرکت کنید تا در عرض چند ماه، به یک برنامهنویس حرفهای تبدیل شوید!