۱. افسانه اول: من باید یک نابغه باشم تا به یک برنامه نویس تبدیل شوم
واقعیت: هر کسی میتواند یاد بگیرد که چطور یک برنامه نویس شود.
مهندسان نرمافزار، توسعهدهندگان، برنامه نویسان و یا هر لقبی که شما به آنها میدهید، حقیقت این است که آنها واقعاً نابغه نیستند؛ مانند هر صنعت دیگری از افراد زبردست و حرفهای گرفته تا افراد ضعیف در حوزه برنامه نویسی وجود دارد. طرف خوب قضیه این است که در حوزه برنامه نویسی شما میتوانید افراد بااستعداد و متعهد به اخلاق کاری را در این حوزه پیدا کنید و طرف بد قضیه این است که هر چیزی را میتوانید تصور کنید؛ اما در هر نقطه در این مسیر، دقیقاً مثل خود شما افراد عادی هم هستند. یادگیری آخرین فناوریها و تئوریها و سپس اجرای یادگیری از طریق انجام دادن پروژهها تا زمانی که مهارتها را کسب کنید راهی است که همه افراد بهطور یکسان آن را دنبال میکنند.
۲. افسانه دوم: یادگیری برنامه نویسی مانند جراحی مغز است
واقعیت: یادگیری کد آسان است و تسلط بر آن دشوار است.
علاوه بر مطالب تئوری علوم کامپیوتر، شما باید یاد بگیرید که چگونه از کدها باید استفاده کنید. نگران نباشید این کار مانند جراحی مغز یا علم موشکی نیست. یادگیری برنامه نویسی به همان اندازه که مردم فکر میکنند سخت نیست. اصولاً کد نویسی مانند صحبت کردن به زبان کامپیوتر است اما به یکزبان خاص مانند روبی، پایتون و ... . بهعنوان برنامه نویس شما وظیفه دارید که با کامپیوتر صحبت کنید و وظایفی را برای کارهایی مانند ساخت وبسایت انجام دهید؛ بهعبارتدیگر برای ساخت یک وبسایت، کامپیوتر به یک برنامهنویس نیاز دارد تا فهرستی از دستورالعملها را گامبهگام بنویسد. همانطورکه تصور میکنید، شرح وظایف اولیه آسان است: مانند عرض صفحه وبسایت 1000 پیکسل شود؛ اما با افزایش این وظایف اولیه و گامهای کوچک پیچیدگیها و سختیهای پروژه نیز زیادتر میشود؛ اما اگر شخصی در دنیای برنامه نویسی تازهکار است با ارتباط با دیگران میتواند و کمک آنها بهراحتی برنامه نویسی را فراگیرد. اولین قدم یادگیری زبانی است که کامپیوتر آن را درک کند.
۳. افسانه سوم: برای یادگیری برنامه نویسی به مدرک دانشگاهی نیاز دارم
واقعیت: تعداد برنامه نویسان بدون مدرک دانشگاهی ازآنچه که تصور میکنید بیشتر است.
باور کنید یا نه تعداد زیادی برنامه نویسان بهصورت خودآموز مباحث برنامهنویسی را یاد گرفتهاند و تا امروز هیچ مدرک رسمی از دانشگاه ندارند. این امر به این دلیل است که برنامه نویسی کامپیوتر یک حرفه مرتبط با صنعت است و میتوان آن را به همان شیوه آموزش داد که نرمافزارهایی مانند فتوشاپ و ... را آموزش میدهند. البته باید به این نکته اشارهکنیم که هنگام شروع کار افراد ممکن است یک برنامه نویس یا طراح حرفهای نباشند اما آنها دقیقاً میدانند که چگونه باید با ابزارهای موردنیاز کار کنند. هنگامیکه برنامه نویسان در شغلی استخدام میشوند ابتدا یک نمونه کار میسازند و سپس شروع به گسترش مهارتهای خود میکنند. علاوه بر این زبانهایی مانند PHP بهصورت گسترده مستندسازی شده است و به لطف برنامه نویسان، دارای جامعه فعال است که این امر فرصتهای خوبی را برای یادگیری خودآموز برنامه نویسی فراهم میکند.
علاوه بر این رشد عظیم صنعت بوت کمپ های برنامه نویسی در جهان از عواملی است که نشان میدهد مدارک دانشگاهی برای یادگیری برنامه نویسی لازم نیست. اگرچه ممکن است در بعضی مواقع مدارک دانشگاهی دارای اهمیت بیشتری باشد اما این از ارزش بوت کمپ های برنامه نویسی کم نمیکند. هر دو مورد میتواند سکوی پرشی برای شروع کار یک برنامه نویس باشد. بر خلاف باورهای غلط، هدف بوت کمپ برنامه نویسی این نیست که مهارت یک فرد با 20 سال تجربه را به دست آورید زیرا اینیک امر غیرممکن است. بلکه هدف این است که با تمرین و تجربه کد نویسی زیاد فارغالتحصیل شوید تا در این صنعت بتوانید شغل مناسبی بدست آورید. درنهایت پاسخ صریح این است که شما برای یادگیری برنامه نویسی به مدرک دانشگاهی نیازی ندارد.
۴. افسانه چهارم: برای برنامه نویس شدن نیاز دارم که مهارتهای ریاضی را بهطورجدی یاد بگیرم
برای اینکه یک برنامه نویس باشید نیاز نیست که یک ریاضیدان بااستعداد باشید. لازم نیست که منحنی مسیرهای متعامد و قائم را محاسبه کنید تا بدانید چگونه باید برنامه نویسی کنید. برای اینکه یاد بگیرید چطور یک برنامه نویس شوید، باید مفاهیم پایه ریاضی را بدانید و مهارتهای حل مسئله خود را تقویت کنید. به غیر از این دو پیشنیاز، مقدار ریاضیاتی که باید بدانید به پروژهای که بر روی آن کار میکنید بستگی دارد. بهعنوانمثال اگر شما رابطهای کاربری را با یک فریم ورک مانند بوت استرپ توییتر طراحی میکنید، انتظار این را داشته باشید که از هر نوع مفاهیم ریاضی در پروژه خود استفاده کنید و حداقل آن این است که بتوانید پیکسلهای صفحه را محاسبه کنید. بهطور خاص برای برنامه نویس شدن نیازی به دانستن ریاضی ندارید؛ اما اگر مجبور به استفاده از معادلات پیچیده هستید این به دلیل ماهیت پروژه شما یا طبق دستور کارفرمای شما است نه بهعنوان یک عامل مهم برای برنامه نویسی.
۵. افسانه پنجم: دانستن بهترین زبان برنامه نویسی مسیر من را برای برنامه نویس شدن تسریع میکند
واقعیت: بهترین زبان برنامه نویسی برای یادگیری وجود ندارد
الزامات یک پروژه، انتخاب بهترین زبان برنامه نویسی برای استفاده از آن را تعیین میکند. برای تکمیل پروژه باید از چندین زبان برنامه نویسی استفاده کنید. این بدین خاطر است که بسیاری از زبانهای برنامه نویسی در کنار یکدیگر کار میکنند نه علیه یکدیگر. هر زبان برای یک هدف و پروژه خاصی مشخص شده است. برای مثال زبان جاوا اسکریپت انتخاب اول برنامه نویسان وب برای توسعه واسط کاربری است و از طرفی دیگر PHP یک زبان برای توسعه بکاند صفحات وب استفاده میشود. به زبان سادهتر زبانهای برنامه نویسی مانند چکش و پیچگوشتی هستند که برای وظایف مختلف طراحی شدهاند، اما باهم یک هدف مشترک را انجام میدهند. علاوه بر همکاری زبانهای برنامه نویسی با یکدیگر، زبانهای برنامه نویسی دیگری وجود دارد که ممکن است همان قابلیت را داشته باشند و بتوان آنها را باهم مقایسه کرد. بهعنوانمثال PHP قابلمقایسه با زبانهای دیگر مانند جاوا، پرل یا روبی است. بااینحال این اشتراک اساسی بهطوری نیست که بتوان زبانهای روبی یا پرل را جایگزین زبان PHP کرد. بهطور مشابه مقایسه زبان برنامه نویسی مانند مقایسه دو زبان فارسی و عربی است. این دو زبان شباهتهای زیادی با یکدیگر دارند اما درعینحال تفاوتهای اساسی و ساختاری دارند.
بهطور خلاصه اینطور نیست که انتخاب بهترین زبان برنامه نویسی به شما در تسریع روند برنامه نویس شدن کمکی کند. شما باید از این کنجکاوی که چه زبانی بهترین زبان برنامه نویسی است صرفنظر کرده و بهجای آن پایههای خود را قوی کنید. شما برای یادگیری اصول برنامه نویسی باید یاد بگیرید که چطور با کدها بازی کنید. تکمیل یک پروژه کوچک باعث انگیزه میشود و درنهایت میتوانید تصمیم بگیرید که چه زبانی را برای شروع انتخاب کنید؛ و چون توانایی شما در پروژه پیشرفت و گسترش مییابد بهتدریج پیچیدگیهای هر زبان را کشف خواهید کرد و این موضوع را بیشتر درک میکنید که بهترین زبان برنامه نویسی در این صنعت وجود ندارد. پس بهتر است که هر چه زودتر برنامه نویسی را شروع کنید.
۶. افسانه ششم: دیگر وقتی برای برنامه نویس شدن ندارم
واقعیت: هیچوقت برای یادگیری دیر نیست.
تاکنون کارآموزان زیادی در از سنین مختلف ۱۷ الی ۳۵ سال در دوره بوت کمپ برنامه نویسی مکتب شریف شرکت کردهاند. حتی شغلهای این افراد متفاوت با رشتههای برنامه نویسی و نرمافزار بوده است؛ اما کارآموزانی که هیچ سوادی درباره دانش برنامه نویسی نداشتهاند، در یک دوره ۴ الی ۵ ماهه به یک برنامه نویس تبدیل شدند. ما به افراد بیکار و علاقهمند به برنامه نویسی کمک کردیم تا بتوانند سریعتر شغل موردنظر خود را پیدا کنند. کارکنان ما بارها و بارها شاهد این بودند که بسیاری از افراد در این مسیر موفق شدند بنابراین شما هم میتوانید.
سخن آخر
اکنونکه میدانید حقایق برنامه نویس شدن چیست، امیدواریم که بتوانید شک و تردیدهای خودتان را کنار بگذارید، اعتمادبهنفس داشته باشید و مسیر برنامه نویسی را از همین امروز شروع کنید. میدانیم که این جملات ممکن است کلیشه ای به نظر برسد، اما اگر شما تمام تلاش خود را بکنید دلیل برای موفق نشدن شما وجود نخواهد داشت.
دسته بندیها: برنامه نویسی, راهنما برچسبها: #برنامه نویسی